Vår anläggning för reumatism

Reuma – Sol

Hösten 2000 slog Reuma-Sol Center upp sina portar i den lilla spanska staden Alfaz de Pi.Anläggningen ägs av det norska reumatikerförbundet.

Reuma -Sol kom till utifrån ett behov hos reumatiker att få kombinera semestern med behandlingar. Både faciliteter och arkitektur har  arbetats fram i samråd med reumatikerpatienter. Målsättningen är att anläggningen ska vara den bästa platsen för människor med reumatism samt muskel – och skelettsjukdomar.

Byggt på apelsinodling

Området Reuma-Sol är byggt på en tidigare apelsinodling vilket man kan se på alla apelsinträd på och runtomkring anläggningen.Den300-åriga huvudbyggnaden ”finca” har bevarats och används idag som mötesplats för hotellets gäster.

Under 2006 blev hotellets nya flygel med 32 rum färdig. Här finns en extra sjukgymnastikavdelning och ett samlingsrum med kök där det finns plats för 60 gäster. Genom tillbyggnaden har anläggningen fått betydligt större möjligheter att ta emot fler gäster. 2009 renoverades också hotellets restaurang  och fick bland annat ny inredning.

Var ligger Reuma-Sol?

Reuma-Sol ligger mellan Valencia och Alicante i staden Alfaz del Pi, endast 3 km från Costa Blancas vackra stränder.

Anpassat för rullstolsburna gäster

Reuma-Sol är anpassat för gäster med funktionsnedsättningar och för rullstolsburna gäster. Den som är rullstolsburen erhåller rum antingen i den hotelldel som har hiss eller i lägenheterna på nedre botten.

reuma_img2

Så här bor du:

Alla lägenheter och hotellrum har tv, radio och telefon. Området har numera även trådlös Wi-Fi täckning. Vi har tre olika typer av lägenheter.

A-lägenhet
Två sovrum med två bäddar i varje rum, vardagsrum med pentry, badrum och terrass.

B-lägenhet
Två sovrum med två bäddar i varje rum, vardagsrum med pentry, två badrum och en terrass. Dessa lägenheter har ligger på 1 trappa och är inte tillgänglig för rullstolsburna gäster.

C-lägenhet – för den funktionshindrade
Två sovrum med två bäddar i ett rum och en säng i det andra rummet. Ett sovrummen har en säng som är höj- och sänkbar. I vardagsrummet finns ett pentry med kokmöjligheter, kylskåp, kaffebryggare och husgeråd för fyra personer. Här finns också en elektrisk justerbar stol.

Denna typ av lägenhet har ett stort badrum med dusch och toalett. Lägenheten har också terrass.

Hotell E
Standardrum med två sängar, badrum med dusch och toalett samt balkong.

Hotell D – för funktionshindrade
Två sängar, varav en är höj- och sänkbar, badrum med handtag i både dusch och toalett, elektrisk justerbar stol.

Alla rum har tv, radio, kylskåp, kaffebryggare och vattenkokare. I hotellet finns det hiss.Här finns också balkong.

Sjukgymnastik

Vanligtvis finns 6 heltidsanställda sjukgymnaster, alla med skandinavisk legitimation. Det finns också en assistent som hjälper till med olika behandlingar, bland annat paraffinbad och avspänning.

Sjukgymnastiken erbjuder individuellt anpassade behandlingar, övervakad träning, både i gymsalen och i bassäng. Centret erbjuder också olika gruppträningar, till exempel bassängträning, stavgång och balansträning.

Om du meddelat att du önskar behandling erbjuds ett första samtal med sjukgymnast redan dagen efter ankomst (ej lördag och söndag).

På Reuma-Sol erbjuds också poliklinisk behandling. Dessa behandlingar måste dock beställas på förhand och remiss måste tas med om landstinget är betalare.

Hälsans hus

I Hälsans hus ligger sjukgymnastavdelningen med en stor välutrustad gymsal, vi har löpband, motionscyklar, olika träningsapparater och många andra träningsredskap, allt från hantlar till Pilatesbollar.

I byggnaden finns också en frisör och en massageterapeut.

På nedervåningen finns en samlingssal, ett omklädningsrum och vår inomhuspool uppvärmd till 34 grader, den är öppen under vintersäsongen medan vi använder vår utomhuspool under sommarsäsongen som då också håller 34 grader.

Vid utomhuspoolen ligger vår restaurang där det serveras frukost, lunch och middag och du kan köpa glass och dricka. Vissa tider har vi också à la carte.”

Behandlingar

Innan du börjar dina sjukgymnastikbehandlingar har sjukgymnasten ett inskrivningssamtal och undersöker dig.

Under inskrivningen bestämmer du i samråd med sjukgymnasten vilka behandlingar som är aktuella. Varje behandling är 30 minuter. Fokus  ligger på balans, styrka, flexibilitet, koordination, kroppsmedvetenhet och stabilitet beroende på din diagnos och dina behov. Här nedan presenteras några av behandlingarna

  • MTT (Medicinsk TräningsTerapi) – indivuellt anpassade övningar uttarbetade av sjukgymnast.
  • Redcord – avlastade övningar i slynga.
  • Traktionsbänk – mekanisk uttöjning av rygg, för smärtlindring.
  • Sensoneck – redskap för att träna stabilitet i nacke.
  • Värme/kyla – för smärtlindring.
  • Paraffinbad för händer/fötter – för att öka rörlighet och för smärtlindring.
  • Elektroterapi (TENS) – används för smärtlindring.
  • Ultraljud – högfrekventa ljudvågor, för smärtlindring och antiinflammatorisk behandling.
  • Scanlab – högfrekvent växelström, för smärtlindring”

reuma_img

Arbetsterapi

”Som landstingspatient får du även träffa en arbetsterapeut. Efter inskrivningssamtal och undersöknings läggs en behandlingsplan upp tillsammans med gästen.

Alla som behöver får daglig handträning och behöver du individuell behandling finns det möjlighet till detta.

En handstatus görs även på slutet av behandlingsresan för att kunna utvärdera vilka förbättringar som uppnåtts.”

 

Broschyr om anläggningen Reuma-Sol, 2013 (pdf)