Vanliga frågor

Det finns naturligtvis många frågor innan man beslutar om att resa på en rehabiliteringsresa.

Enriched Lifes personal svarar mer än gärna på alla frågor. Om du inte hittar svaret på din fråga här nedan kan du alltid kontakta oss på telefon 08 – 663 33 49 eller e-post info@enrichedlife.se. Du kan även besöka oss på Sophiahemmet, Södra Fiskartorpsvägen 15A (mitt emot Östermals IP)

Hur gör jag för att ansöka om ersättning hos försäkringskassan?

Du skickar in försäkringskassans dokument ”Ansökan om vård utomlands” tillsammans med en kopia av en aktuell läkarjournal. Vill du ha vår hjälp med ansökan så skickar du också in försäkringskassans blankett om fullmakt för detta ärende.

Kan jag få ersättning från Försäkringskassan även om jag är över 65 år?

Åldern har ingen betydelse i det här sammanhanget. Alla kan söka!

Jag har personlig assistans hemma. Kan mina assistenter följa med och hur finansierar jag det? Du kan använda din assistansersättning för att finansiera deras lön och övriga omkostnader. Tala med ditt assistansbolag så hjälper de till med detta.

Hur fungerar det att flyga om man har ett funktionshinder

Det är inget problem. Vi hanterar kontakten med flygbolaget så att platserna blir ändamålsenliga och att ev. elrullstolar kan tas med.

Kan jag själv boka resa?

Det är inga problem men flygresan måste koordineras med oss på Enriched Life så att vi kan arrangera transfer.

Hur länge bör jag stanna?

Vi rekommenderar att man stannar minst två veckor. Resultatet blir bättre eftersom du får fler effektiva behandlingsdagar. Dessutom kan du varva ner lättare. Varje kurs går i två veckors cykler. Med andra ord om du stannar tre veckor eller längre så får du åka på samma utflykt.

Kan man ta med sig sin familj?

Vi rekommenderar att du gör det. Du kommer att kunna fokusera på träningen och din familj kan koppla av i en härlig miljö medan du tränar.

Om du inte klarar dig själv måste du ha med dig en anhörig eller assistent eftersom vi har inte har assistanspersonal på plats. Vi kan också ordna med assistansservice för en extra ersättning och tjänsten måste beställas i förväg. Kontakta oss för prisuppgift.

Hur ofta bör man åka på en behandlingsresa? Räcker det om jag åker en gång?

Det är ju alltid upp till var och en men vi menar att man bör åka en gång per år. Den hjälper dig att upprätthålla en nivå som är bra för dig och våra medicinska experter ger dig gärna råd om både var du bör tänka på hemma och när och om du bör resa fler gånger.

Kan man få landstinget att betala för resan?

Landstinget lämnar idag ingen ersättning men det gör Försäkringskassan för godkända behandlingsformer som inte kan erbjudas av respektive landsting. Vad avser stroke rehabiliteringen har 9 av 10 fått ersättning i efterskott motsvarande ca 90 % av kostnaden. Vi hjälper till med ansökan. I vissa fall kan en privat sjukvårdsförsäkring också täcka rehabiliteringskostnaden. Vi kan också erbjuda kredit via Human Finans.

Kan jag ta med mig min assistent?

Det går naturligtvis bra. Assistenten kan antingen bo i ditt rum eller i eget rum i anslutning till ditt rum. Om du har assistent hemma måste du ta med dig en person på resan som kan hjälpa dig. Vi har tyvärr inte omsorgspersonal.

Om din make/maka hjälper dig hemma måste du ta med honom/henne eller någon annan person. Tänk på att det är en helt annan sak att klara sig i sitt hem jämfört med att bo på en anläggning. Många behöver därför hjälp.

Får jag ta med mig min elrullstol?

Det går bra men det måste bekräftas av flygbolaget och av oss. Kontakta oss på Enriched Life så hjälper vi dig. Du har även möjlighet att hyra elrullstol eller elmoped.

Är anläggningarna handikappanpassade?

Våra anläggningar är handikappanpassade men inte alla rum. Hotellen har ett visst antal rum som är anpassade för gäster med rullstol. Om du behöver ett handikappanpassat rum måste du säga till om detta vid bokningen. Vanligtvis är det inga problem att få någon av dessa rum.

För ni journal och får man med sig medicinska dokument som man kan visa upp för läkare eller annan medicinsk personal?

Vi för journal och vid avresan får du en så kallad epikris (slutanteckning) som du kan visa din läkare eller annan medicinsk personal.

Får man med sig ett träningsprogram när man åker hem?

Alla gäster får med sig ett träningsprogram för träning hemma i Sverige.