Vår doktor berättar

Erik Lundström: ”Stort behov av rehabilitering”

– Efter en stroke eller hjärnskada är behovet av rehabilitering oerhört stort. Ofta känner sig patienterna trygga och mår bra så länge de är kvar på sjukhuset. Men när de kommit hem upptäcker många problem i vardagen. Då är det oerhört viktigt att komma igång och träna, säger Erik Lundström, medicine doktor och överläkare i neurologi på Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.

Erik Lundström förklarar att det inte bara är den fysiska träningen som är viktigt. Nyare forskning visar att en miljö som även stimulerar intellektet och våra sinnesupplevelser påskyndar läkningen efter stroke.

På Enriched Life gör man därför gemensamma aktiviter som till exempel utflykter under trygga och säkra former.

– Upplevelser liksom social samvaro spelar stor roll för välbefinnandet. Patienter med funktionsnedsättningar får en ökad livskvalitet och upplever att de mår bättre både av gemenskapen och den intensiva träningen. Att också ha tillgång sjukvårdspersonal precis när man vill gör också mycket för tryggheten.

Intensiv träning

Något som skiljer rehabiliteringen i Spanien mot vad man erbjuder i Sverige är intensiteten i träningen.

erik-lundstrom

– Hemma får man kanske träffa en sjukgymnast eller logoped någon gång i veckan under en timme. På anläggningen i Spanien är träningen mycket intensiv under hela vistelsen.  Det är klart att det gör skillnad, säger Erik Lundström.

Erik Lundström
medicine doktor och överläkare i neurologi
på Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.